GALERIA SZTUKI W KRAKOWIE

Projekt kursowy realizowany na siódmym semestrze studiów w ramach
„Projektowania architektonicznego budynków użyteczności publicznej”.

WIDOK OD STRONY ULICY JÓZEFIŃSKIEJ
WIDOK OD STRONY ULICY LIMANOWSKIEGO

Lokalizacja

Działka opracowania umiejscowiona jest w XIII Dzielnicy Krakowa – Podgórzu. Miejsce to dokładnie zlokalizowane jest między ulicą Józefińską a Limanowskiego. W pobliżu płynie Wisła. Lokalizacja ma ogromny potencjał i posiada bogaty kontekst kulturowy i historyczny. Historia tego miasta sięga czasu sprzed 10 tysięcy lat. Na taki czas datuję się pierwsze ślady ludzkiej aktywności na tym obszarze. Rozwijało się tutaj osadnictwo słowiańskie, prawdopodobnie już od VII wieku. Dzielnica ta określana jest jako często jako miejsce kontrastów i stalowej historii. A najbardziej rozpoznawalnymi znakami dzisiaj są Fabryka Schindlera i kładka Ojca Bernatka wybudowana w 2010 roku. W okolicy znajdują się miejsca związane również z okrutną historią Holocaustu, wspomniane już muzeum, a także przejmujący Plac Bohaterów Getta. Wartości kulturowe tego regionu podnoszą również Muzeum Tadeusza Kantora „Cricoteka” otwarte w 2014 roku oraz MOCAK Muzeum Sztuki Współczesnej. Lokalizacja bez wątpienia jest dobrze skomunikowana z miastem. W bezpośrednim sąsiedztwie znajdują się przystanki tramwajowe i autobusowe obsługiwane przez linie dzienne i nocne. Na przekroju kilku ostatnich lat Podgórze stało się miejscem nowoczesnych, ciekawych inwestycji. Najważniejsza jest z pewnością wspomniana już wcześniej kładka Ojca Bernatka, która umożliwia piesze połączenie Kazimierza z Podgórzem. Kolejnym obiektem w strefie publicznej jest Ośrodek Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora „Cricoteka” (2014). Ta niecodzienna architektura zdecydowanie poprawiła jakość lokalnych terenów inwestycyjnych. Na działce opracowania znajduję się chodnik, drzewa oraz pomnik Najświętszej Marii Panny.

ZAGOSPODAROWANIE

idea projektu

Moim głównym założeniem było stworzenie miejsca publicznego, chętnie odwiedzającego przez mieszkańców. Lokalizacja adresu przy ulicy Józefińskiej to powód, przez który główne wejście usytuowane jest właśnie tam. Jednak widoczność obiektu od strony ulicy Limanowskiego – przejeżdżające tramwaje, ulice główne, warunkuje drugie, niemal równorzędne wejście do obiektu. Wejście techniczne jest zlokalizowane przy ulicy Józefińskiej.

Barierą dla uciążliwego hałasu jest ściana, po której spływa woda. Naturalny szum tłumi częściowo zgiełk uliczny. Dodatkowo na parterze z tej strony wydzielona jest przestrzeń poczekalni z wiszącymi fotelami w formie baniek, która również pośrednio chroni wejściową część obiektu przed szumem.

Charakterystycznym elementem w obiekcie są główne schody w formie zamkniętej tuby, doświetlane światłem naturalnym oraz sztucznym. Gra świateł jest dodatkową dekoracją. Jest to jedna z dwóch klatek służących ewakuacji. Druga zlokalizowana jest w części technicznej, dostępnej od ulicy Józefińskiej. Na parterze prócz strefy wejściowej, wspomnianej już poczekalni oraz schodów znajdują się również recepcja z informacją, toalety ogólnodostępne, sklep wydawniczy, kawiarnia z zapleczem, rozładowania dostępna z bramy ukrytej w elewacji, pomieszczenie ochrony a także pomieszczenie na odpady dostępne z zewnątrz. Całość budynku skomunikowana jest dwoma windami, jedna osobowa zlokalizowana przy schodach głównych, druga towarowa w strefie technicznej.

RZUTY

Kondygnacje podziemne od strony wschodniej doświetlone są przy pomocy świetlika przy ścianie z wodą. Tam dostęp do światła zapewniona ma
mediateka, której wysokość odpowiada dwóm kondygnacją technicznym od zachodu. Na poziomie -2 mamy również sale multimedialno-audytoryjną dla 81
osób ze składanymi trybunami. Sala posiada dostęp do podręcznego magazynu. W strefie technicznej są pozostałe magazyny obsługujące czytelnie, i strefę ekspozycyjną, pomieszczenie na czasowe przechowywanie zbiorów, pomieszczenia na opakowania, pomieszczenia przyłączy, pomieszczenie wymiennika
ciepła oraz klimatyzatornia.

Powyżej kondygnacji parteru są dwie kondygnacje nadziemne. Na poziomie +1 znajduje się czytelnia, przedzielona jest schodami na część ogólnodostępną
 i częściowo wydzieloną dla dzieci. Pośrodku dostępny jest podręczny magazyn czytelni. Nad strefą techniczną znajduję się część administracyjna z otwartym sekretariatem.

Ostatnia kondygnacja z większości doświetlona jest z góry, jest to przestrzeń ekspozycyjna ze strefą techniczną. Istnieje możliwość podzielenia tych stref, co umożliwia prace przy dziełach nie wyłączając z użytku całej kondygnacji. Istnieje również możliwość wyjścia na balkon.

PRZEKROJE

Na przekroju dobrze widoczna jest druga główna idea projektu, którą miał być główny temat wystawy stałej – PERCEPCJA. Goście galerii mieli być zapraszani na górę już z parteru, gdzie dzięki otwarciom w stropie widać byłoby część stałej ekspozycji. Inspiracją do tematu były istniejące już dzieła wykorzystujące zagadnienia iluzji optycznej autorstwa Michaela Murphy’ego.

ELEWACJE

PERSPEKTYWA ODRĘCZNA

PLANSZE PROJEKTOWE