ART GALLERY IN CRACOW

Project implemented as a part of the course ‘ Architectural Design of Public Buildings’
during  the seventh semester.

WIDOK OD STRONY ULICY JÓZEFIŃSKIEJ
WIDOK OD STRONY ULICY LIMANOWSKIEGO

LoCATION

The plot of the study is located in the 13th district of Cracow, namely Podgórze. More specific, this place is situated between Józefińska St. and Limanowskiego St. The location has enormous potential and has a rich cultural and historical context. The history of this city dates back to around 10,000 years ago, when the first traces of human activity in this area has been affirmed. Probably since the 7th century   Slavic settlement has been developing here. This district is very often called the place of contrasts and steel history. To the most known objects belong- Schindler Factory Museum and Bernatka Footbridge which was built in 2010. In this area, there are also places associated with cruel history of the Holocaust,namely the above mentioned Schindler Factory Museum and Ghetto Heroes Square. Cultural values of this region are raised by the ‘ CRICOTEKA’- the Centre for the Documentation of the Art of Tadeusz Kantor opened in 2014 or the Museum of Contemporary Art ‘ MOCAK’.

In the immediate vicinity there are tram and bus stops provided day and night lines. During the  last few years, Podgórze has become a place of modern and interesting investments. The presence of an unusual architecture such as Bernatka Footbridge or ‘CRITOTECA’  definitely improves the quality of local investment areas.

ZAGOSPODAROWANIE

THE IDEA OF THE PROJECT

My main idea was to create a public place that will be willingly visited by residents. Address location at Józefińska St. is the reason why the main entrance is located there, however, visibility of the object from the Limanowskiego St. determines the second entrance to the building.

The barrier for cumbersome noise is the wall with small waterfall, which  natural noise drowns out the street noise. In addition, on the ground floor, there is a seperate waiting room space with hanging armchairs in the form of bubbles, which also indirectly protects the entrance part of the building form noise.

A characteristic element in the building are the main stairs that were designed in the form of a closed tube, lighted with natural and artificial light. This is one of the two staircases that serve for evacuation. On the ground floor we can also find:  public toilets, shop, security room or reception where all the information about the building are provided.

The whole building is connected by two elevators.One is located next to the main stairs and, the other is situated in the technical zone.

PLANS

The underground storeys from the eastern side are lit by a rooflight which is close to the wall with waterfall. There, access to the light is provided by a media library whose height corresponds to two technical floors from the west. At -2 level, we  have also  multimedia and auditorium rooms with folding stands  that are designed for 81 people. In the technical area, there are other storage facilities that support reading rooms and  exhibition hall. Apart form that we can find a room for temporary storage of collections, room for packages, a room for exchanger heat or air conditioning.

Above the ground floor there are two overground levels. On the +1 level there is a reading room which is divided by the stair to the public part, and the space partly separated for children.. Above the technical area ,an administrative part with an open secretariat can be found.

The last level is mostly illuminated from above. It is an open exhibition space with a technical zone. It is possible to divide these zones, which allows  the artist to focus on their works work without excluding the entire level from use.  There is also the option of going out to the balcony where visitors can admire beautiful view of the city.

CROSS-SECTIONS

The second main idea of this project, which was to be the main theme of the permanent exhibition, namely -PERCEPTION- is clearly visible on the cross-section. The guests of the gallery were supposed to be invited from the ground floor to the upper level, where thanks to the openings in the ceiling they could see part of the permanent exhibition. The main inspiration for this subject were already existing works created by Michael Murphy.

ELEVATIONS

PERSPEKTYWA ODRĘCZNA

PROJECT CARDS